HOME | STUDENT AFFAIRS DIVISION

HOW TO APPLY

Permohonan kemasukan ke UPM bagi pengambilan setiap tahun adalah melalui Aplikasi Dalam Talian (Online Application) yang diselaraskan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi Malaysia. 

Pemohon boleh melayari Laman Web http://upu.moe.gov.my/ untuk mendapatkan maklumat lengkap mengenai syarat am serta keperluan Khas Program dan seterusnya mengemukakan permohonan melalui Aplikasi Dalam Talian selepas iklan mengenai disiarkan dalam akhbar utama tempatan.

Universiti Putra Malaysia (UPM) amat menitikberatkan keperluan dan keselesaan pelajar semasanya iaitu pelajar yang sedang menjalankan pengajiannya di UPM. Justeru, UPM menyediakan pelbagai kelengkapan teknologi dan juga kemudahan bagi menjamin keselesaan para pelajar. Selain daripada itu, pelbagai program dan aktiviti bukan akademik dijalankan untuk pelajar semasa agar mereka berasa gembira semasa berada di UPM dan sekaligus dapat menyeimbangkan pencapaian akademik dan pembangunan insaniah untuk kehidupan lestari.

Melangkah keluar dari menara gading sebagai graduan cemerlang UPM tidak bermakna jalinan perhubungan anda bersama komuniti di sini terhenti begitu sahaja. Bekas graduan UPM dialu-alukan untuk menyertai Persatuan Alumni UPM, yang mana ditubuhkan khas untuk mengukuhkan ikatan silaturrahim serta jaringan bermanfaat daripada variasi bidang kepakaran. Malah, ramai di antara ahli Alumni UPM telah diangkat sebagai duta di atas sumbangan besar mereka di dalam bidang masing-masing, sehingga meninggalkan impak yang besar kepada masyarakat dan negara - sekaligus mengharumkan nama universiti di persada antarabangsa. Sejak tahun 1971, penyertaan Alumni UPM telah mencapai lebih 145,000 orang – bukan sahaja dari Malaysia, tetapi dari seantero dunia yang meliputi Australia, Iran, Perancis, Myanmar dan Arab Saudi. Berbekalkan hasrat untuk mengeratkan ukhwah sesama bekas komuniti universiti yang disegani, Alumni UPM sehingga kini telah berjaya berkongsi idea-idea hebat serta menyuarakan pandangan kritis demi pembangunan universiti yang dinamik dalam merealisasikan segala visi dan misinya. Bagi yang berminat untuk mengetahui maklumat terperinci mengenai Persatuan Alumni UPM, boleh layari Laman Web Rasmi Pusat Alumni dan Persatuan Alumni pada bila-bila masa.

article
UPM meraih tempat kedua dalam Program Pembinaan Bakat Siswa 2017
Tahniah kepada Ibrahim Latola, pelajar linguistik Jabatan Bahasa Melayu, FBMK UPM yang meraih tempat kedua dalam Program Pembinaan Bakat Siswa 2017 kategori penulisan ilmiah anjuran DBP dan KPT. Tajuk kertas kerja : Ekspresi Psikologi Islam dalam Penenun Cinta. Terima kasih dan tahniah juga kepada pensyarah pembimbing Dr Shahril Nizam Sha'ri. Syabas dan tahniah sekali lagi.
Tahniah Muhamad Syafiq Zulkifle
Pertandingan Nasyid IPT/MAKUM Kebangsaan 2017
More Articles...
news
Hari Kualiti dan Inovasi Perkhidmatan (HKIP) UPM 2016

28 Oktober 2016, Dewan Besar PKKSSAAS, UPM, Serdang – Bahagian Hal Ehwal Pelajar telah mengambil bahagian dalam beberapa pertandingan sempena Hari Kualiti dan Inovasi Perkhidmatan (HKIP) UPM 2016 yang dianjurkan oleh Pusat jaminan Kualiti (CQA) UPM.

announcement

“Persatuan/Kelab/Kolej/Fakulti yang tidak menghantar Laporan Aktiviti Pelajar akan dikenakan tindakan GANTUNG untuk aktiviti seterusnya sehingga laporan lengkap dihantar kepada Pegawai Pejabat Timbalan Naib Canselor (HEPA)”

Sehubungan itu, Mohon menyemak status penghantaran laporan Aktiviti Pelajar . Sila Klik untuk semakkan

No quotation.
No job vacancy.
activities
Majlis Penyerahan Agihan Basikal Elektrik - "SIKAL ELEKTRIK RAKYAT 1 MALAYSIA" (SER1M)
TeamBHEP
PERSARAAN PUAN SALMAH MOHD NOR
BHEPTV UPM : CAREER & ENTREPRENEURSHIP EXPO 2017 (CEM UPM)
follow us
C1502911313